10η Μαΐου: Hμερομηνία ορόσημο για πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων


Γράφει ο Στοχαστής


Όπως όλα δείχνουν και αν ερμηνεύουμε σωστά τις ανακοινώσεις των ιατρών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται προς πρέπει να αρχίσουμε να συμβιβαζόμαστε με το ενδεχόμενο να «ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»  για τουλάχιστον άλλον (1) ένα μήνα .
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όσον αφορά το μέγεθος της πανδημίας. Η επιστημονική κοινότητα και ο ΕΟΔΥ θα μπορούν μέχρι τις 6 Απριλίου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον φονικό ιό στην χώρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ότι στις 6 Απριλίου που λήγουν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού, η Κυβέρνηση θα επεκτείνει την επιβολή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η καραντίνα στην Κίνα κράτησε περίπου 12  εβδομάδες και μετά άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα.
Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που πιστεύουν ότι το Πάσχα θα έχουμε τελειώσει, πλανώνται οικτρά. Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο κρίσιμη από όλες και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει όλες τις εξόδους των μεγάλων περιφερειών (διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια). Εκτίμηση μας είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα για να μπορέσει ένα κομμάτι του πληθυσμού να αποκτήσει φυσική ανοσία.
Αν η εξάπλωση της νόσου εξελιχθεί ομαλά όπως ευελπιστούν οι Έλληνες επιστήμονες του ΕΟΔΥ, τότε η ημερομηνία ορόσημο όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής», θα είναι η 10η Μαΐου για να ξεκινήσει μια σχετική χαλάρωση των μέτρων.
Η εφημερίδα τονίζει ότι αν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί τότε υπάρχει περίπτωση από την 10η Μαΐου να αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα 29 Μαρτίου μέχρι τις 10 Μαΐου μιλάμε για άλλες (6) έξη εβδομάδες σκληρής επιτήρησης και αυτοπεριορισμού, αφού για κάθε κρούσμα απαιτούνται τουλάχιστον 14 ημέρες απομόνωσης. 
Μετά την 10η Μαΐου και αφού επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, στο αισιόδοξο σενάριο, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες σε μια μέρα. Όλα θα γίνουν με προσοχή. Σταδιακά θα ξεκινήσει να επιτρέπεται η κυκλοφορία, κατόπιν θα ανοίξουν τα σχολεία και τέλος θα ανοίξουν τα κλειστά καταστήματα. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι προφανώς και η κλιματολογική εξέλιξη. 
Όλα τα παραπάνω βασίζονται σε προβλέψεις και εφόσον τα "πράγματα" κινηθούν σε λογικά πλαίσια όπως το ελπίζουμε και το ευχόμαστε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια πρόταση ...

A.Enria (ESM ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEs - Προτείνει πανευρωπαϊκή Bad Bank

Σημίτης και Πισσαρίδης