Armin Laschet νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Culpanews team   >>>   

Νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πιθανός υποψήφιος Καγκελάριος, στις επερχόμενες εκλογές στην Γερμανία εξελέγει ο  Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet). Μετά  από δύο ψηφοφορίες ο 59χρονος πολιτικός έλαβε 521 ψήφους και 466 ο έτερος υποψήφιος Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz). Στον πρώτο γύρο ο κ. Λάσετ είχε συγκεντρώσει 380 ψήφους, ο κ. Μέρτς 385 και 224 ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν (Norbert Röttgen). Από το αποτέλεσμα του δύο γύρου φαίνεται ότι, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του  Ρέτγκεν ψήφισαν τον Άρμιν Λάσετ.

Ο Αρμιν Λάσετ εκφράζει την πολιτική του κέντρου (CDU der Mitte) και θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει την πολιτική γραμμή της Άγκελα Μέρκελ. Μια πιθανή επικράτηση του Friedrich Merz θα σήμαινε και  στροφή των Χριστιανοδημοκρατών σε πιο προς συντηρητικότερες θέσεις. Στον χαιρετισμό της προς τους συνέδρους την Παρασκευή το βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε έμμεσα την προτίμηση της για τον Λάσετ. Στήριξη παρείχε και η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Υπέρ του Φρίντριχ Μερτς είχε εκφραστεί ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Άρμιν Λάσετ είναι από το 2010 πρόεδρος CDU Nordrhein-Westfalen (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και από το 2017 Πρωθυπουργός του ομώνυμου κρατιδίου που είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας με περίπου 18 εκ. κατοίκους. Ο Λάσετ γεννήθηκε στην ιστορική πόλη του Aachen και είναι καθολικός  στο θρήσκευμα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Βόννης και του Μονάχου, αλλά εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικά ΜΜΕ, καθώς και σε καθολική εφημερίδα.  Είναι μέλος του CDU από το 1979 και έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις μεταξύ αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο και το υπουργείο Ενσωμάτωσης Μεταναστών, όπου επέδειξε προοδευτικό πνεύμα, προκαλώντας το μένος των υπερσυντηρητικών πολιτικών αντιπάλων του. Έχει επίσης προτείνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τα κορίτσια κάτω των 14 ετών. Ως «σκληρός» καθολικός αντιτάχθηκε στο –νόμιμο πλέον– γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Παρά την θέση που πήρε στον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο Λάσετ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ανοικτά ομοφυλόφιλου και παντρεμένου με άνδρα, υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, τον οποίο προορίζει για αντιπρόεδρο του κόμματος. 

Σημαντικό μέρος του CDU δεν τον θεωρεί ικανό να επαναφέρει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, από την πολιτική της Μέρκελ, που ψηφίζουν σήμερα το ακροδεξιό AfD. Σημειώνεται ότι το σημερινό συνέδριο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφιακής ψηφοφορίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους συνέδρους με επιστολική ψήφο και θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A.Enria (ESM ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEs - Προτείνει πανευρωπαϊκή Bad Bank

Μια πρόταση ...

Ευ. Βενιζέλος: Στο Πανεπιστήμιο δεν προστατεύεται η ελευθερία του λόγου πάντα ...