Τράπεζα της Ελλάδος: Ύφεση 10%, έλλειμμα 7,3% & αύξηση των κόκκινων δανείων το 2020

Γράφει ο Οικονομικός  >>>   


Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας Ελλάδος (ΤτΕ) το βασικό σενάριο προβλέπει, ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί εφέτος στο -10%. Το 2021 και 2022 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% και 4,8% αντιστοίχως, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Στο ήπιο σενάριο, που υποθέτει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αναστολής της λειτουργίας πολλών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν γρηγορότερα και η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σχετικά σύντομη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% το 2020, ενώ θα σημειώσει άνοδο κατά 4,8% το 2021 και 5% το 2022. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί δυσκολότερη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% το 2021 και το 2022 αντιστοίχως.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το 2020, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της ΤτΕ, αναμένεται να επιδεινωθεί έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου και να διαμορφωθεί σε έλλειμμα της τάξεως του 7,3% του ΑΕΠ, εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπλέον δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Η ΤτΕ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Όσον αφορά τα  κόκκινα δάνεια η έκθεση προβλέπει μετά την υποχώρηση τους το 2020 , όπου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 είχαν διαμορφωθεί σε 58,7 δισεκ. ευρώ μειωμένα κατά 9,8 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, νέα αύξηση το 2021 λόγω της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί στην Κυβέρνηση τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος η ΤτΕ εκτιμά ότι παρά το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές της εμφανίζονται βελτιωμένες, εξαιτίας των θετικών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς και λόγω των διαθέσιμων πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.


Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Ενδιάμεσης Έκθεσης 2020


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τagesspiegel: «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία»

Εισηγμένες … κάθε χρόνο και λιγότερες

Μένουμε Ευρώπη - Ήμασταν στη σωστή μεριά της ιστορίας