Προβληματισμός μετά την έκδοση του 7ετους ομολόγου ...


Γράφει ο Οικονομικός

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,02%, αν και θα ήθελε ένα επιτόκιο κοντά στο  1,8% με 1,9%. Εν τούτοις είναι μια θετική εξέλιξη, δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία. Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και έχει αξιολόγηση B1 από την Moody's, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.
Το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019 (με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον), ενώ  είναι πολύ χαμηλότερο του 3,5% της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018.
Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κατέγραψε  άνοδο 18 μον., στο 2,06%, και βρέθηκε στο υψηλό των τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για τη νέα προσφορά. 
Η Κυβέρνηση σχεδίαζε η έκδοση να πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου 2020, άλλα αποφάσισε τις τελευταίες μέρες  να επιταχύνει την έκδοση για σήμερα (15.04) με την αιτιολογία, ότι θα υπάρχουν αρκετές εκδόσεις κρατικών ομολόγων μέσα στον Μάιο.
Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα αναζητάει άμεσα «ανάσα» ρευστότητας με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο υπουργός πάντως εξήγησε «πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή θέση της χώρας και στόχος είναι να μην πειραχτεί - με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει - το μαξιλάρι ασφαλείας ούτε τον Ιούνιο, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές».
Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ανέρχονται σε 35-37 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 16 δισ. ευρώ είναι στο cash buffer account, ενώ οι αποφάσεις του Eurogroup, παρέχουν, εν δυνάμει, πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα ύψους 7-8 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι τα περίπου 4 δισ. κεφάλαια που μπορούν να πάρουν από τον ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την υγεία θα συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα άπαξ και δεν πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή, για την οικονομία γιατί αυτό θα συνεπάγετο  μνημόνιο (και δε θα το ήθελε για πολιτικούς λόγους), δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισ. του ESM δεν είχε άλλη επιλογή για έξοδο στις αγορές.
Παρά ταύτα  έντονος είναι προβληματισμός στις αγορές για την βιασύνη που επέδειξε η κυβέρνηση για την έκδοση του ομολόγου. Πέρασε λάθος μηνύματα και έδειξε  ότι υπάρχει, ή θα υπάρξει στο μέλλον  αδυναμία ρευστότητας. Επίσης ένα άλλο ερώτημα είναι που θα διατεθούν τα 2 δις που αντλήθηκαν από την έκδοση.

Τέλη Απριλίου οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS θα αξιολογήσουν την Ελλάδα με μεγάλη πιθανότητα υποβάθμισης του outlook των προοπτικών από θετικές σε ουδέτερες ή αρνητικές.
Μία πιθανή νέα έξοδος στις αγορές τον άλλο μήνα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup (αν και όταν χρειαστούν), δίνουν στην κυβέρνηση εργαλεία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης μετά το πέρας της πανδημίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια πρόταση ...

A.Enria (ESM ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEs - Προτείνει πανευρωπαϊκή Bad Bank

Σημίτης και Πισσαρίδης