Υπολογίζεται με οικονομικούς όρους "το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής" ;


Τη συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού άνοιξε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».
Σε αντίθετη γραμμή κινήθηκε ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Norbert Walter-Borjans επικρίνοντας σε σημερινή του συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, τις πρόσφατες δηλώσεις του  Wolfgang Schäuble λέγοντας ότι  «δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής». 
Την σκυτάλη παίρνει σήμερα η Handelsblatt η οποία ουσιαστικά με σχόλιο της υπερασπίζεται τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Συγκεκριμένα η οικονομική εφημερίδα στο άρθρο της με τον τίτλο «Το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής» αναφέρει: «Στην πολιτική και την κοινωνία ο υπολογισμός του κόστους μιας ανθρώπινης ζωής είναι συνήθως μια αφηρημένη διαδικασία. Σε καιρούς πανδημίας ωστόσο σταθμίζουμε τα αγαθά συχνά ψυχρά, όπως δεν θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες. Από τη μια θέλουμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους και από την άλλη να μην οδηγήσουμε στα όριά του το σύστημα υγείας. Με τι κόστος όμως; Κάθε επιπλέον εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά προκαλεί ζημιές δισεκατομμυρίων, οι οποίες θα πλήξουν τους πάντες. Στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις τίθεται το δίλημμα της ζωής και του θανάτου, έστω και έμμεσα. Ένα αποδοτικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όταν η οικονομία έχει παραλύσει. Και δεν συνιστά μόνο ο κορωνοϊός απειλή για την υγεία, αλλά και η ανεργία ή τα ψυχολογικά προβλήματα. Η υγεία έχει και μια κοινωνική διάσταση. Ποιό είναι συνεπώς το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής; Την απάντηση τη δίνουμε πάντα όταν παίρνουμε αποφάσεις για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Είτε το θέλουμε, είτε όχι».

Πηγή: www.dw.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τagesspiegel: «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία»

Εισηγμένες … κάθε χρόνο και λιγότερες

Μένουμε Ευρώπη - Ήμασταν στη σωστή μεριά της ιστορίας